Ik ga graag naar buiten. Vroeger liep ik door de polders, later werden dat fietsvakanties in het buitenland en uiteindelijk wandelingen in de bergen. Tegenwoordig zijn dat weer fietstochten, meestal gewoon in Nederland. Als ik thuis ben ga ik vooral de polders in die onder Gouda liggen. Dat zijn de Lopikerwaard en de Krimpenerwaard en nog wat verder weg, over de Lek, de Alblasserwaard.
De Reeuwijkse plassen direct ten noordoosten van Gouda zijn overigens ook mooi. Daar zeil ik tegenwoordig.

Lopikerwaard en Krimpenerwaard

De Lopikerwaard en de Krimpenerwaard liggen tussen de Hollandse IJssel en de Lek. De Lek is een van de benedenlopen van de Rijn. De Hollandse IJssel is daarvan weer een, bij het stadje IJsselstein afgedamde, zijtak. Vlak vóór Rotterdam vloeit die Hollandse IJssel weer terug in wat eerder nog de Lek was, of preciezer, in de Nieuwe Maas, het resultaat van de samenvloeiing daarvoor van de Lek en de Noord. Maar goed, de twee waarden liggen dus ingeklemd tussen de Lek en de IJssel en dus tussen twee stukken benedenloop van de Rijn. Daarbij ligt de Krimpenerwaard ten westen van de Lopikerwaard en bestaat de grens tussen de waarden uit het veenriviertje de Vlist. Dat begint bij Schoonhoven aan de Lek, loopt in noordwestelijke richting naar het dorpje Haastrecht en mondt daar uit in de Hollandse IJssel.

Ik ken de polders rond Gouda al sinds mijn jeugd en dus goed. Toch blijf ik dingen ontdekken. Ik heb in de Pyreneeën gelopen, heb gekanoed in Bretagne en ben liftend tot ruim boven de Poolcirkel geweest. Maar fietsen op een half uur van mijn huis blijft dus ook boeien. Al peddelend op mijn fiets kijk ik rond, ontdek ik soms weer een nieuwe rietkraag waar waterhoenjes rondscharrelen of ben ik verbaasd over een haas die zomaar voor me op het pad blijft zitten.

Fietsroutes

Onderaan deze pagina vind je een kaart van mijn belangrijkste fietsgebied.
Leuke stukken voor een route zijn:
  • de Tiendweg of Borgmanweg onder Gouderak;
  • het fietspad langs de Molenvliet ten westen van Berkenwoude;
  • de Kadijk boven Bergambacht en Schoonhoven;
  • de Vlist (neem de Vlisterdijk Oostzijde want dat fietst rustiger);
  • de Cabauwse en Lopikerbuurt Zuidzijde;
  • het Kerkepad dat vanaf de Polsbroekse buurt door de weilanden naar Cabauw loopt.
En natuurlijk de dijken langs de Lek. Vergeet de zondagmiddag, want dan willen ook nog wel eens veel motorrijders gaan uitwaaien. Maar neem een zonnige doordeweekse middag of zelfs een mooie zaterdagse zomeravond, en je krijgt - al fietsend over de dijk - majestueuze uitzichten voorgeschoteld over een nog steeds oerhollands rivierenlandschap.