Tegenwoordig is ook veel in de persoonlijke omgeving van mensen digitaal. Ik heb in mijn jonge jaren nog een doka gehad, een donkere kamer om zwartwitfilmrolletjes te ontwikkelen en af te drukken. Op de middelbare school werkte ik in de schoolvakanties (medio jaren zestig van de vorige eeuw) in een 'kleurenlaboratorium'. Daar werden filmrolletjes ontwikkeld en afgedrukt. Ik stond daar als 15-jarige jongen bij de meterslange ontwikkelbaden met een lopende band om in de gaten te houden dat alles goed ging. En ik keurde afgedrukte foto's waarbij we moesten aangeven of de kleur juist was en zo niet wat daaraan moest gebeuren bij een volgende poging. Dan zetten we bijvoorbeeld '+ 2 rood' op een foto, waarna deze opnieuw werd belicht op een rol fotopapier en ontwikkeld in het zojuist genoemde bad. Het 'laboratorium' had geen ramen. Pas na vijf uur zag je weer, midden in de zomer, of de zon scheen.

Nu is fotografie voor gewone consumenten standaard digitaal. Mijn 2-ogige Russiche Lubitel 6x6 camera is volgens mij al lang geleden opgeruimd, hoewel ik niet eens zeker weet wat er op zolder nog wel en niet meer is overgebleven van de vroegere analoge fotografiespullen. Het was een camera van fl. 39,-, dat weet ik nog wel. Ook toen al zo goedkoop, dat ik er op enig moment twee had. En je kon er ragscherpe foto's mee maken. De lensjes waren opvallend goed. Soms blies ik een stukje van het 6x6 cm-negatief op tot een afdruk die overeenkwam met 1 x 1 meter voor het hele negatief. Dan zag je een duidelijke korrel, maar toch een scherp beeld en een mooie korrel is niet per se lelijk.
Lubitel 2 camera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Maar goed, dat was toen, en het is een duidelijk voorbeeld van een terrein waar nu bijna alles digitaal is. Dus heb ik nu een Panasonic Lumix DMC-FZ300, een zogenoemde bridge-camera en begin 2021 een van de beste camera's op de markt als je niet meer dan zo'n € 400 wilt uitgeven.

Welke soort digitale spullen heb ik? Met welke digitale 'dingen' houd ik me bezig?

Oftewel waarover kan ik wat vertellen?
Naast fotografie zijn dat vooral:
  • telefoon (simpel, een Samsung Galaxy J7 model 2016 voor destijds ruim € 200);
  • Samsung en HP laptops en printer van Brother;
  • internet (nog gewoon ADSL, wel bij XS4all, van ...  jawel ... tegenwoordig KPN);
  • websites (ik maak ze zelf in Joomla);
  • video (simpel, een TV, niet smart en aangesloten op de kabel van de lokale provider Rekam);
  • audio (wel extra goed, na een Musical Fidelity klasse A-versterker vanaf de jaren 90 nu een streamer met ingebouwde versterker, een abonnement op Tidal (FLAC-kwaliteit) en een paar oude en niet tillen maar wel heel fijne Impulse 54 transmissielijnspeakers).

Hoewel ik - zie elders op deze website - nog steeds actief ben in de ICT (vooral overheid), houd ik bepaalde zaken ook bewust simpel. Want wat je gebruikt, moet je over het algemeen ook beheren waaronder beveiligen. En het leven is kort. Ik wil me niet overal in 'verliezen'. Zo werk ik niet met apps op mijn telefoon tenzij het echt niet anders kan.

Meer info over mijn digitale omgevingen volgen - als ik eraantoe kom; het is nu januari 2021 - later, op nieuwe pagina's op deze website.