Boeken

Zelf heb ik:

  1. Basiscursus Joomla! 3, Eric Tiggeler, ISBN 9789012585323; voor beginners.
  2. Joomla! 3 Beginner's Guide, Eric Tiggeler, ISBN 9781782164340; in het Engels, voor als je een fase verder bent.
  3. Joomla templates, Angie Radtke ISBN 9780321827319; over een belangrijk onderdeel van een Joomla-website, voor gevorderden die zelf hun template(s) willlen maken door te gaan programmeren in CSS.

De genoemde boeken zijn al wat ouder. Er komen nog wel nieuwe boeken uit over Joomla, maar minder dan vroeger. Een van de redenen is dat tegenwoordig veel informatie op internet is te vinden, tot en met 'complete' cursussen; compleet tussen aanhalingstekens, want Joomla heeft zoveel mogelijkheden en is zo uitgebreid dat een werkelijk compleet boek te dik zou worden om nog hanteerbaar te zijn. Dat is ook een reden om terughoudend te zijn met het kopen van boeken over Joomla. Voor mij waren vooral de boeken 1 en 2 handig om een beetje thuis te raken in de wereld van Joomla. Wat ik nu nog niet weet, maar wel wil weten, staat vaak ook niet in boek nummer 2 terwijl dat toch al behoorlijk uitgebreid is. Internet is dan een goed alternatief. Denk dan wel goed na over de trefwoorden waarmee je gaat zoeken. En, in het Engels vind je meer info dan in het Nederlands.

Nog twee andere boeksuggesties:

  • Joomla! voor Dummies
  • Joomla! Bible

De laatste dateert al weer van 2013. Bedenk ook dat de huidige laatste versie van Joomla 3.9 is en dat het geen jaren en misschien zelfs geen jaar meer zal duren voordat een stabiele versie 4.0 uitkomt. Met die versie zal er zoveel veranderen, dat boeken van de laatste jaren over 3.x-versies van Joomla met onderling beperkte verschillen, voor een deel onbruikbaar worden.

Forums

Mijn ervaring met forums is wisselend. Je kunt er veel informatie vinden, op Engelstalige meer dan op een enkele Nederlandstaig forum. Vragen stellen levert soms een bruikbaar antwoord op en soms niet. Maar het kan ook gebeuren dat de discussie een kant op gaat waarop je niet zit te wachten. Degenen die antwoorden zijn vaak wel expert, maar niet allemaal even subtiel. Het principe dat domme vragen niet bestaan gaat niet altijd op. Het komt dus wel eens voor dat je een 'corrigerende' reactie krijgt. Ook heb ik wel eens meegemaakt dat ik uitgebreide antwoorden kreeg, dat die telkens niet gingen over de essentie van wat ik bedoelde, dat er misverstanden ontstonden en dat twee reageerders uiteindelijk met elkaar in een discussie raakten waar ik zelf niets meer aan had. Maar goed, bij zoeken op trefwoorden kom je regelmatig ook bij forums uit en daar zit soms een treffer tussen, maar als iets belangrijk voor je is, dan moet je het zoeken niet te snel opgeven.

Hier een Nederlandstalig forum en het forum van de officiële wereldwijde Joomla-organisatie:

Providers

Zelf werk ik met twee providers:

  • Keurigonline voor wat belangrijk voor me is; wat duurder maar bij problemen kan uik ze gewoon bellen;
  • Vimexx voor wat minder belangrijk is; is echt goedkoop en ondersteuning gaat digitaal (zogenoemd ticket aanmaken) en soms meldt men drukte en vertraging, maar verder ook goed en betrouwbaar.

Een mooi en compact (niet onbelangrijk, er is zoveel dat een beginner snel door de bomen het bos niet meer ziet) overzicht van goede providers vind je hier: https://www.websiteplanet.com/nl/web-hosting.

Overige links

De al genoemde wereldwijde Joomla-organisatie: https://www.joomla.org.

Voor als je gratis en zonder eigen domeinnaam een website wil bouwen: https://launch.joomla.org.
Hierbij is het goed om te beseffen dat bij gratis ook beperkingen horen. Mijn indruk is dat niet altijd alle functies van Joomla beschikbaar zijn, maar belangrijker is dat als je geruime tijd niet actief bent, je website vervalt. Dus prima om zo al proberend kennis te maken met Joomla, maar eigenlijk moet je daar weg zijn voordat dat proberen zo goed gaat dat je het resultaat niet meer kwijt wilt. Er zijn providers, zie hierboven op deze pagina, waar je met grofweg € 10 of iets meer per jaar al een eigen dommeinaam en hostingpakket kunt krijgen.