1. Inleiding
De titel zegt het al: een pagina is niet hetzelfde als een artikel. Een pagina is wat je op het scherm ziet, na het klikken op internet op een externe link of op een interne link of menu-optie op de website zelf. Bij de meest eenvoudige en in veel gevallen ook de meest voor de hand liggende inrichting van een website zie je dan de inhoud van een artikel, vaak centraal geplaatst, naast andere onderdelen van de website zoals bijvoorbeeld een functieblok om in te loggen en meestal een menu met menu-opties.
- een functieblok rechtsboven met het begin van een menu met alleen de menu-optie Home;
- een functieblok daaronder voor inloggen aan de voorkant (veelal niet nodig, maar daarover later meer);
- een nog leeg centraal deel met daarboven de kop Home;
- een zogenoemde broodkruimelspoor onder de kop Home met in de Nederlandse variant van Joomla de tekst 'U bevindt zich hier: Start'.
De website ziet er (in de Nederlandse versie) ongeveer als volgt uit.
Bij zo'n website kun je in het menu alleen op de menu-optie Home klikken. Er verandert dan niets. Want omdat er nog geen inhoud is toont de website dan een leeg startscherm dat hoort bij de enige menu-optie die er is en dat was ook al het geval zonder op Home te klikken. De kop Home betekent slechts dat de website de pagina toont die bij de menu-optie Home hoort.
-
een (nieuw) artikel aanmaken met daarin inhoud in de vorm van tekst en eventueel afbeeldingen (of wat nog meer mogelijk is zoals links en zogenoemde embedded video's);
-
een nieuwe menu-optie maken.
Hierbij is het goed te weten dat je wel een artikel kan maken zonder een menu-optie die verwijst naar dat artikel (eigenlijk een menu-optie die verwijst naar de pagina met dat artikel), maar je kunt geen menu-optie maken zonder dat die verwijst naar een artikel (of pagina met een artikel). De logica daarachter is dat een menu-optie de bezoeker moet leiden naar iets wat nog niet zichtbaar was voorafgaand aan de klik daarvoor op de menu-optie. Je kunt dus een artikel maken en later pas een menu-optie die je koppelt aan dat artikel. Maar je kunt (binnen een menu) geen menu-optie maken zonder die te koppelen aan een artikel. Tegenwoordig kun je wel een nieuwe menu-optie maken en terwijl die nieuwe menu-optie nog niet is opgeslagen direct kiezen voor het creëren van ook het artikel dat gekoppeld wordt aan de menu-optie.
2. Het hoe van de eerste inhoud maken
- Maak als volgt een (nieuw) artikel:
- ga in de backend naar Inhoud > Artikelen;
- klik op Nieuw;
- vul bij Titel de kop in die je boven je artikel wilt;
- vul in het scherm van de editor de gewenste inhoud - om het simpel te houden eerst alleen tekst - in;
- klik op Opslaan en sluiten.
- Maak als volgt een (nieuwe) menu-optie die je koppelt aan het gemaakte artikel:
- ga naar Menu's > Main Menu
- klik op Nieuw;
- vul bij Menutitel hoe Joomla de menu-optie moet weergeven;
- ga naar Gegevens > Menu-itemtype en klik op Selecteren;
- ga naar Gegevens > Selecteer artikel en klik op Selecteer een artikel;
- klik op het zojuist gemaakte artikel;
- klik op Opslaan en sluiten.
- Ga naar de voorkant van je website en ga na of de gemaakte menu-optie zichtbaar is en of erop klikken een pagina zichtbaar maakt met daarop het zojuist ook gemaakte aryikel.maken.
3. De koppen (of titels) van pagina's en artikelen
Bij het maken van een menu-optie (menu-item) en een artikel krijgen deze een naam. Zo'n naam is de titel van de menu-optie en het artikel. Het laten zien van de pagina bij de menu-optie met op die pagina het bijbehorende artikel maakt dat beide namen of titels in principe zichtbaar kunnen zijn. Wat zichtbaar is kun je instellen. Als het tonen van beide koppen op Toon staat en niet op Verberg, dan ziet dat er wat vreemd uit, vind ik. Zie het voorbeeld hieronder.
Als de genoemde instellingen na een standaardinstallatie niet zijn gewijzigd dan wordt alleen de kop (titel) van het op een pagina zichtbare artikel getoond, en dat is wat kennelijk wordt beschouwd als het meest gebruikelijk. Met die instellingen werk ik zelf ook.
-
ga naar Systeem > Algemene instellingen > Artikelen > tab Artikelen. De keuze bij Toon titel staan standaard op Toon. Voor veranderen: klik op Verberg;
-
ga naar Systeem > Algemene instellingen > Menu's > tab Paginaweergave. De keuze bij Toon paginakop staat standaard op Nee. Voor veranderen: klik op Ja. Voor de duidelijkheid: de paginakop is wat je bij het aanmaken van een artikel invult bij Titel. Dat is dus de titel (of de naam) van zo'n artikel.
-
bij het aanmaken van een artikel vind je dit onder de tab Opties, dus de keuze om bij Toon titel af te wijken van standaard;
-
bij het aanmaken van een menu-optie vindt je de mogelijkheid om af te wijken van standaard onder de tab Paginaweergave bij de keuze voor Toon paginakop.
4. Het functieblok voor inloggen verwijderen
Na het voorgaande kun je nog allerlei dingen doen om je website aan te passen aan je wensen. Wat bij mij dan altijd bovenaan staat is het verwijderen van het functieblok om als gebruiker aan de voorkant van de website in te loggen. Dat is dsu wat anders dan als beheerder inloggen aan de achterkant voor het bouwen en beheren van je website. Zolang je geen webwinkel opzet met Joomla, of een website voor een vereniging waar gewone of redactieleden eigen bijdragen moeten kunnen toevoegen, of je website met bijvoorbeeld vakantiefoto's alleen toegankelijk wil maken voor familie en vrienden, zolang dat soort dingen niet aan de orde zijn, dan ziet een functieblok voor inloggen aan de voorkant er alleen maar raar uit.
Dit functieblok wordt vanuit de backend geregeld met de module Login Form. Die staat na een standaardinstallatie standaard op actief. Wil je 'm weg hebben dan moet je deze module op inactief zetten. Dat gaat zo: ga in de backend naar Extensies en klik op Modules. Daar zie je deze module staan.toond met e mogelijkheid at ), zal inloggen aan de voorkant niet nodig zijn. Als je op het groene vinkje klikt aan het begin van de regel voor deze module, dan verdwijnt het groene vinkje, wordt de module inactief en wordt dit zichtbaar met een rood bolletje met daarin een kruisje. Aan de voorkant kun je vervolgens zien dat (bij het verversen van de browser; denk zo nodig aan het leeg maken van de cache van je browser; werkt per browser anders) dat het functieblok voor inloggen verdwenen is.
5. Hoe verder en wat je nog meer kunt leren
-
de Home page/pagina die zijdelings al langs kwam invullen en instellen;
-
een horizontaal menu maken (vaak megamenu genoemd en zoals op deze website) in plaats van het standaard verticale menu;
-
meer menu's maken dan standaard het hoofdmenu/Main Menu;
-
een blogpagina maken;
-
de gegevens die nu in de laatste hierboven staande schermafbeelding zichtbaar zijn, zoals 'Geschreven door', onzichtbaar maken;
-
je artikelen verdelen over categorieën, voor meer overzicht bij veel artikelen of om te variëren in de vormgeving door die per categorie te regelen;
-
in je artikelen afbeeldingen toevoegen zoals foto's;
-
een meer uitgebreide editor installeren (JCE Editor in plaats van standaard TinyMCE);
-
wel gaan werken met inloggen voor gebruikers en toegangsrechten voor gebruikers;
-
(op de achtergrond) metagegevens toevoegen aan je inhoud (zodat je inhoud beter gevonden wordt door zoekmachines en dus gebruikers die iets zoeken);
-
een menu maken met meerdere lagen (op deze website twee).