2020.10.12: Buxusmot en Vuurwants
Vanmiddag aan de buitenkant op een serredeur, in het fletse zonnetje, maar niet erg actief want bleef zelfs zitten als ik de (schuif-)deur open en dicht deed. De Buxusmot is een uitheemse soort, afkomstig uit Oost-Azië, en sinds een paar jaar enorm in opmars in Europa en ook Nederland. Mijn buxusstruiken zijn in 2018 al kaalgevreten door de Buxusrups, die dus verpopt tot deze Buxusmot. Dat kaalvreten gaat nogal volledig: in de herfst van 2018 was er bijna geen groen blaadje meer te ontdekken aan mijn buxusstruiken aan de straatkant voor mijn huis en vorige zomer bleken ze dood of gingen ze dood. Het is nu nog een plaag, maar er zijn verschillende vogels die de rupsen graag eten. Wellicht ontstaat er een evenwicht als voldoende soorten de Buxusrups als hapje ontdekt hebben.
De Buxusmot behoort tot de groep van zogenoemde microvlinders, maar is met een spanwijdte van 3 tot 4 cm toch vrij groot. Dit exemplaar was een vrouwtje (geen zwarte 'staart') en de spanwijdte was niet meer dan 31 mm; ze bleef zitten toen ik een lineaal langs de achterkant van de vleugels hield. De voelsprieten (antennes), die bijna net zo lang zijn als de hele vlinder en in rust over het lijf naar achteren liggen, zijn goed te zien op de grote foto's hieronder.
Tenslotte een Vuurwants, verdwaald in de serre en daar aangetroffen toen ik bezig was om, na een mooie zomer, de spullen van het terras op te ruimen. Voor de foto opgevangen in een plastic bak. De functie van de tekening en kleuren op de bovenkant van deze soort is dat het vogels afschrikt, maar uit onderzoek blijkt ook dat dat niet bij alle vogelsoorten even goed werkt ....