2020.10.09: Veldzuring en Ridderzuring

Veldzuring

Zo ziet Veldzuring er in october uit: geen stengel, bladeren laag bij de grond, en altijd herkenbaar aan de twee naar beneden gerichte voetslippen waar het blad vastzit aan de bladsteel. De V-vormige 'insnijding' die zo ontstaat is hier het duidelijkst te zien bij het grootste blad in het rechter deel van de foto.

Hieronder dezelfde opname groter (afhankelijk van de pixels op je beeldscherm).

Veldzuring

Het gras dat er tussen staat is Gestreepte witbol. Die soort past wel bij Veldzuring, want beide soorten voelen zich goed thuis op vochtige matig voedselrijke grond, en dat past weer bij de plek, namelijk in de vochtige onderkant van een kade in een natuurreservaat in de polder Hoonaard in de Lopikerwaard bij Haastrecht. Niet alle kenmerken van deze Witbol zijn te zien op deze foto, maar zeker op de vergroting hieronder wel de fluweelachtige beharing van de bladeren. Dat zorgt er ook voor dat de regendruppels op de foto als ronde bolletjes op sommige bladen blijven liggen.

Gestreepte witbol

En zo, zie hieronder, ziet Ridderzuring eruit, op dezelfde plek en dezelfde tijd, hoewel Ridderzuring meer past bij wat voedselrijkere en drogere plekken en zich zelfs thuisvoelt in zogenoemde ruigtevegetaties, die tegenwoordig met een overmaat aan stikstof in het milieu steeds vaker voorkomen. Het is een soort van hetzelfde (planten-)geslacht Zuring (Rumex) als Veldzuring, maar de bladeren hebben een geheel andere vorm en zijn ook groter dan die van Veldzuring. Een overeenkomst is dat ook bij deze soort de opgaande stengel na de zomer afsterft.

Er is nog een andere overeenkomst met Veldzuring, maar die kun je niet zien, ook niet in de zomer, maar wel proeven. Zuring is, zoals de naam al zegt, zuur. Het is familie van Rabarber. Veldzuring wordt nog steeds wel gebruikt in traditionele en niet vaak meer gebruikte recepten zoals voor zuringsoep en kruudmoes.

Tenslotte: het zuur in zuring komt van oxaalzuur en ascorbinezuur, en ascorbinezuur benoemen we tegenwoordig ook als vitamine C. Als groente is Veldzuring dus gezond en dat begreep men vroeger ook al, en het had en heeft smaak, hoewel zuur tegenwoordig wel wordt beschouwd als een wat ouderwetse smaak.

Ridderzuring

Aan de onderkant van de foto zijn nog wat bladeren van de Veldzuring te zien. Het stukje bruine stengel in de rechterbenedenhoek is het afgestorven restant van een opgaande stengel van Ridderzuring die in de zomer ongetwijfeld heeft gebloeid en zaad gevormd.