1. Inleiding

De titel zegt het al: een pagina is niet hetzelfde als een artikel. Een pagina is wat je op het scherm ziet, na het klikken op internet op een externe link of op een interne link of menu-optie op de website zelf. Bij de meest eenvoudige en in veel gevallen ook de meest voor de hand liggende inrichting van een website zie je dan de inhoud van een artikel, vaak centraal geplaatst, naast andere onderdelen van de website zoals bijvoorbeeld een functieblok om in te loggen en meestal een menu met menu-opties.

Na een standaardinstallatie van Joomla staat een Joomla-website ingesteld op het template Protostar. Na inloggen op de achterkant/backend van de website kun je de voorkant van de website zichtbaar maken door te klikken op het symbool dat rechtsboven in de browser zichtbaar is tussen de domeinnaam van de website en het symbool bestaande uit een hoofd met schouders (dat voor je Joomla-account staat; je bent namelijk ingelogd). Dat symbool heeft de vorm van een vierkantje met een pijl naar rechtsboven. Als je daarop klikt verschijnt in de naastliggende tab van je browser de voorkant van je website. Die toont dan (uiteraard) nog geen zelf gecreëerde inhoud maar wel al het volgende:
 • een functieblok rechtsboven met het begin van een menu met alleen de menu-optie Home;
 • een functieblok daaronder voor inloggen aan de voorkant (veelal niet nodig, maar daarover later meer);
 • een nog leeg centraal deel met daarboven de kop Home;
 • een zogenoemde broodkruimelspoor onder de kop Home met in de Nederlandse variant van Joomla de tekst 'U bevindt zich hier: Start'.

De website ziet er (in de Nederlandse versie) ongeveer als volgt uit.

Voorkant Joomla na installatie

Bij zo'n website kun je in het menu alleen op de menu-optie Home klikken. Er verandert dan niets. Want omdat er nog geen inhoud is toont de website dan een leeg startscherm dat hoort bij de enige menu-optie die er is en dat was ook al het geval zonder op Home te klikken. De kop Home betekent slechts dat de website de pagina toont die bij de menu-optie Home hoort.

Om de bezoeker van een website de inhoud van een eerste artikel te tonen moet je na een standaardinstallatie en uitgaande van wat al beschikbaar is twee dingen doen:
 • een (nieuw) artikel aanmaken met daarin inhoud in de vorm van tekst en eventueel afbeeldingen (of wat nog meer mogelijk is zoals links en zogenoemde embedded video's);
 • een nieuwe menu-optie maken.

Hierbij is het goed te weten dat je wel een artikel kan maken zonder een menu-optie die verwijst naar dat artikel (eigenlijk een menu-optie die verwijst naar de pagina met dat artikel), maar je kunt geen menu-optie maken zonder dat die verwijst naar een artikel (of pagina met een artikel). De logica daarachter is dat een menu-optie de bezoeker moet leiden naar iets wat nog niet zichtbaar was voorafgaand aan de klik daarvoor op de menu-optie. Je kunt dus een artikel maken en later pas een menu-optie die je koppelt aan dat artikel. Maar je kunt (binnen een menu) geen menu-optie maken zonder die te koppelen aan een artikel. Tegenwoordig kun je wel een nieuwe menu-optie maken en terwijl die nieuwe menu-optie nog niet is opgeslagen direct kiezen voor het creëren van ook het artikel dat gekoppeld wordt aan de menu-optie.

2. Het hoe van de eerste inhoud maken

 • Maak als volgt een (nieuw) artikel:
  • ga in de backend naar Inhoud > Artikelen;
  • klik op Nieuw;
  • vul bij Titel de kop in die je boven je artikel wilt;
  • vul in het scherm van de editor de gewenste inhoud - om het simpel te houden eerst alleen tekst - in;
  • klik op Opslaan en sluiten.
 • Maak als volgt een (nieuwe) menu-optie die je koppelt aan het gemaakte artikel:
  • ga naar Menu's > Main Menu
  • klik op Nieuw;
  • vul bij Menutitel hoe Joomla de menu-optie moet weergeven;
  • ga naar Gegevens > Menu-itemtype en klik op Selecteren;
  • ga naar Gegevens > Selecteer artikel en klik op Selecteer een artikel;
  • klik op het zojuist gemaakte artikel;
  • klik op Opslaan en sluiten.
 • Ga naar de voorkant van je website en ga na of de gemaakte menu-optie zichtbaar is en of erop klikken een pagina zichtbaar maakt met daarop het zojuist ook gemaakte aryikel.maken.

3. De koppen (of titels) van pagina's en artikelen

Bij het maken van een menu-optie (menu-item) en een artikel krijgen deze een naam. Zo'n naam is de titel van de menu-optie en het artikel. Het laten zien van de pagina bij de menu-optie met op die pagina het bijbehorende artikel maakt dat beide namen of titels in principe zichtbaar kunnen zijn. Wat zichtbaar is kun je instellen. Als het tonen van beide koppen op Toon staat en niet op Verberg, dan ziet dat er wat vreemd uit, vind ik. Zie het voorbeeld hieronder.

Twee koppen op een pagina

Als de genoemde instellingen na een standaardinstallatie niet zijn gewijzigd dan wordt alleen de kop (titel) van het op een pagina zichtbare artikel getoond, en dat is wat kennelijk wordt beschouwd als het meest gebruikelijk. Met die instellingen werk ik zelf ook.

Wil je hier toch iets aan veranderen dan kun je de algemene instellingen hiervoor als volgt aanpassen:
 • ga naar Systeem > Algemene instellingen > Artikelen > tab Artikelen. De keuze bij Toon titel staan standaard op Toon. Voor veranderen: klik op Verberg;
 • ga naar Systeem > Algemene instellingen > Menu's > tab Paginaweergave. De keuze bij Toon paginakop staat standaard op Nee. Voor veranderen: klik op Ja. Voor de duidelijkheid: de paginakop is wat je bij het aanmaken van een artikel invult bij Titel. Dat is dus de titel (of de naam) van zo'n artikel.
Je kunt dit ook per individuele menu-optie of individueel artikel aanpassen. Dat gaat dan weer als volgt:
 • bij het aanmaken van een artikel vind je dit onder de tab Opties, dus de keuze om bij Toon titel af te wijken van standaard;
 • bij het aanmaken van een menu-optie vindt je de mogelijkheid om af te wijken van standaard onder de tab Paginaweergave bij de keuze voor Toon paginakop.

4. Het functieblok voor inloggen verwijderen

Na het voorgaande kun je nog allerlei dingen doen om je website aan te passen aan je wensen. Wat bij mij dan altijd bovenaan staat is het verwijderen van het functieblok om als gebruiker aan de voorkant  van de website in te loggen. Dat is dsu wat anders dan als beheerder inloggen aan de achterkant voor het bouwen en beheren van je website. Zolang je geen webwinkel opzet met Joomla, of een website voor een vereniging waar gewone of redactieleden eigen bijdragen moeten kunnen toevoegen, of je website met bijvoorbeeld vakantiefoto's alleen toegankelijk wil maken voor familie en vrienden, zolang dat soort dingen niet aan de orde zijn, dan ziet een functieblok voor inloggen aan de voorkant er alleen maar raar uit.

Dit functieblok wordt vanuit de backend geregeld met de module Login Form. Die staat na een standaardinstallatie standaard op actief. Wil je 'm weg hebben dan moet je deze module op inactief zetten. Dat gaat zo: ga in de backend naar Extensies en klik op Modules. Daar zie je deze module staan.toond met e mogelijkheid at ), zal inloggen aan de voorkant niet nodig zijn. Als je op het groene vinkje klikt aan het begin van de regel voor deze module, dan verdwijnt het groene vinkje, wordt de module inactief en wordt dit zichtbaar met een rood bolletje met daarin een kruisje. Aan de voorkant kun je vervolgens zien dat (bij het verversen van de browser; denk zo nodig aan het leeg maken van de cache van je browser; werkt per browser anders) dat het functieblok voor inloggen verdwenen is.

5. Hoe verder en wat je nog meer kunt leren

Na het vullen en zichtbaar maken van een eerste artikel kun je verder gaan met het maken van meer artikelen, maar daarnaast kun je nog veel meer mogelijkheden leren. Ik noem er hier een paar zonder uitleg over het hoe dat te doen. Als je eenmaal op weg bent, en wat meer vertrouwd raakt met de wereld van Joomla, dan zal je geleidelijk aan steeds makkelijker info ook elders kunnen vinden, in boeken, maar vooral op internet. De extra mogelijkheden die ik hier noem hebben deels te maken met menu's en artikelen en soms (maar niet altijd) zitten die mogelijkheden in de extra opties die zijdelings al langs kwamen bij het maken van een pagina en menu-optie. Hier komen een paar van die extra mogelijkheden:
 • de Home page/pagina die zijdelings al langs kwam invullen en instellen;
 • een horizontaal menu maken (vaak megamenu genoemd en zoals op deze website) in plaats van het standaard verticale menu;
 • meer menu's maken dan standaard het hoofdmenu/Main Menu;
 • een blogpagina maken;
 • de gegevens die nu in de laatste hierboven staande schermafbeelding zichtbaar zijn, zoals 'Geschreven door', onzichtbaar maken;
 • je artikelen verdelen over categorieën, voor meer overzicht bij veel artikelen of om te variëren in de vormgeving door die per categorie te regelen;
 • in je artikelen afbeeldingen toevoegen zoals foto's;
 • een meer uitgebreide editor installeren (JCE Editor in plaats van standaard TinyMCE);
 • wel gaan werken met inloggen voor gebruikers en toegangsrechten voor gebruikers;
 • (op de achtergrond) metagegevens toevoegen aan je inhoud (zodat je inhoud beter gevonden wordt door zoekmachines en dus gebruikers die iets zoeken);
 • een menu maken met meerdere lagen (op deze website twee).

1. Inleiding

Dit artikel legt uit hoe je met een of meer Joomla-extensies uit de 'Kunena-familie' een forum kunt opzetten op een Joomla-website. Het gaat niet in op alle details rondom het inrichten van een Kunena-omgeving, maar beschrijft wat er nodig is om tot een werkend forum te komen. En dat is niet heel ingewikkeld. Na installatie van de extensie die de kern van Kunena vormt, is er maar heel weinig nodig om het te laten werken.

Dit artikel beschrijft de belangrijkste hoofdzaken van hoe je Kunena, als het eenmaal werkt, kunt inrichten, maar het beschrijft niet alle mogelijkheden. Want dat zijn er heel veel, terwijl je veel daarvan ook zelf kunt ontdekken. Bovendien is er goede documentatie beschikbaar.

Wat is een forum?

Met een forum wordt hier bedoeld: een digitaal discussieplatform.

Functies die bij zo'n forum horen zijn onder andere:
 • de toegang tot het forum regelen (in samenhang met het standaard toegangsniveaus die al beschikbaaar zijn in Joomla);
 • een onderwerp (topic) starten;
 • een reactie (post) plaatsen;
 • onderwerpen indelen in categorieën zodat er structuur en overzicht ontstaat;
 • het modereren van een forum, hetgeen staat voor het beheren en - waar nodig - in goede banen leiden van discussies met bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een moderator om reacties te verwijderen of te verplaatsen naar een andere categorie.

2. Keuze van de software

Als je wilt werken met gratis software, wat voor mij het geval is omdat Joomla slechts een van mijn hobby's is, dan zijn de keuzemogelijkheden beperkt. De Joomla Extensions Directory (JED) op https://extensions.joomla.org noemt binnen de hoofdcategorie Communication en de daaronder vallende subcategorie Forum elf extensies. Voor zes daarvan moet je betalen. Die beschouw ik als bedoeld voor professionals en niet voor beginners en hobbyisten. Van de overblijvende vijf extensies is er een een aanvulling op Kunena. Van de daarna overblijvende vier heeft er een nog geen enkele review en waardering gekregen. Wat overblijft zijn Kunena, Chronoforums en TF Forum met per augustus 2021 respectievelijk ruim 200, ruim 10 en enkele reviews. Kunena springt er dus uit wat betreft het aantal reviews en met 5 sterren is de gemiddelde waardering hoog. Ook is Kunena, zoals al gezegd, goed gedocumenteerd (zie Kunena documentation).

De JED vermeldt  bij Kunena dat het "the leading Joomla forum component" is. "Downloaded more than 8M times in 11 years, Kunena is the only forum/discussion solution for Joomla that is community driven - true open source - public self-help forums, GitHub and documentation Wiki".

3. Vooraf te maken keuzes voor de inrichting

De inrichting van een forum in samenhang met de inrichting van je Joomla-website bepaalt de mogelijkheden van het forum. Daarin moet je keuzes maken. Die zijn vervolgens uitgangspunt bij het inrichten van Kunena en waar nodig en in samenhang andere delen van de website. Ook hier gaan we uit van dat soort keuzes. Dat betekent wel dat andere mogelijke keuzes niet of beperkt worden uitgelegd.

Hier zijn de volgende keuzes uitgangspunt:
 • het forum is onderdeel van een Joomla-website versie 3.x en bij voorkeur 3.10.x;
 • de website is Nederlandstalig voor zowel de voorkant als achterkant met het beheergedeelte voor de administrator;
 • de voorkant van de website toont geen inlogscherm en zonder Kunena is de website voor iedereen toegankelijk;
 • na installatie en operationeel maken van Kunena hebben bezoekers van de website ook toegang tot de inhoud van het forum, maar alleen voor lezen;
 • de gebruikers die berichten willen plaatsen op het forum kunnen dat nadat ze zijn ingelogd en dat inloggen kan als zij zich eerst hebben geregistreerd;
 • een registratie door een (nieuwe) gebruiker wordt gemeld aan de administrator met een notificatie in de vorm van een zogenoemde Joomla systeem-e-mail. De administrator moet de registratie goedkeuren en pas daarna heeft een nieuwe gebruiker toegang tot het forum;
 • bij het starten van een (discussie-)onderwerp (topic) moet de gebruiker kiezen voor een categorie waar dat onderwerp inpast.

4. Kunena installeren

Kunena installeren is makkelijk en er is weinig nodig om het te laten werken, maar er zijn wel aandachtspunten. Een van die aandachtspunten is de PHP-versie waaronder je Joomla-site draait.

PHP

Mijn ervaring is dat je PHP-versie zowel te laag als te hoog kan zijn. Bij PHP 7.2.x krijg ik de melding dat voor Joomla een hogere PHP-versie versie een foutmelding. Bij PHP 8.0 krijg ik foutmeldingen bij het binnen Kunena aanmaken van secties en categorieën, overigens zonder dat de werking van Kunena stopt. Kies ik voor PHP-versie 7.4, dus ergens tussen 7.2.x en 8.0 in, dan verdwijnen deze meldingen.

Twee Kunena-installatiepackages

Als je in de JED bij de subcategorie Forum bent (https://extensions.joomla.org/category/communication/forum/) en je klikt op Kunena, dan zie je onder de naam 'Kunena latest' de kern van Kunena en een paar aanvullende extensies. Klik je op 'Kunena latest' en vervolgens op de oranje downloadbutton, dan krijg je twee mogelijke downloads te zien, zoals onderstaand.

Kunena download


De eerste download is voor de kern van Kunena en de tweede levert een talenpakket op. De omvang van beide packages is meer dan 2 MB. Niet altijd zal dat passen bij de omvang van wat men maximaal kan uploaden. In dat geval kun je twee dingen doen:
 • voor het uploaden voor installatie een FTP-(File Transfer Protocol)-pakket gebruiken zoals FileZilla;
 • de instelling voor wat je maximaal kunt uploaden in Joomla aanpassen, over het algemeen een PHP-instelling. Je provider weet waar je dat kunt veranderen. Bij mij is dat in DirectAdmin onder Advanced Features > Select PHP-version > Options en daar de waarde van twee variabelen ophogen: Upload_max_filesize en Post_max_size.
Hier ga ik ervan uit dat het uploaden van install packages van groter dan 2 MB geen probleem is. De werkwijze is dan als volgt:
 • sla de gedownloade packages in de vorm van ZIP-files op in een map;
 • ga in de Joomla-backend naar Extensies > Beheren > Install en kies daar voor de tab 'Install from folder';
 • sleep de twee gedownloade ZIP-files een voor een naar het daarvoor bestemde vak op de pagina met de tab 'Install from folder'. Als alles goed gaat, dan krijg je 2 x de melding dat de installatie geslaagd is.

Kunena na installatie actief maken

Als het installeren gelukt is, dan zie je in de backend onder Componenten de component Kunena met daaronderhangend verschillende onderdelen zoals een Dashboard, Categorieën en Gebruikers voor gebruikersbeheer. Als je op die component klikt, dan kom je in het Dashboard van Kunena. Dit moet je minstens één keer doen om Kunena actief te maken.

Ook dan is het forum nog niet zichtbaar aan de voorkant van de website. Wel heeft de installatie er al voor gezorgd dat aan het hoofdmener een menu-optie is toegevoegd met de naam Forum. Die menu-optie staat nog op inactief. Door ook dit actief te maken (het rode rondje in de kolom Status aanklikken zodat er een groen vinkje verschijnt) wordt het forum ook zichtbaar als keuzemogelijkheid voor de bezoekers van de website. Klikt een bezoeker aan de voorkant van de website op de menu-optie Forum, dan komt een bezoeker direct in het forum. Dat ziet er dan al redelijk operationeel uit.

Nederlandstalig

Bij de installatie van het Kunena-talenpakket worden alleen de talen geïnstalleerd die al onderdeel zijn van de Joomla-installatie. Als de Joomla-website was ingesteld op Nederlandstalig, dan zorgt de installatie van Kunena dat het Nederlandse taalbestand van Kunena actief wordt, ook als Joomla naast de Nederlandse taal ook een pakket voor Joomla in het Engels bevat. Anders gezegd: Kunena volgt de taalinstelling van Joomla.

Wel levert de Nederlandse vertaling van Kunena aandachtspunten op zoals we hierna zullen zien.

5. De toegang tot het forum regelen

Zonder het aanpassen van de default instellingen van het geïnstalleerde Kunena-pakket kunnen bezoekers wel de berichten op het forum lezen, maar geen onderwerpen oftewel discussies starten of reacties plaatsen. Dat is logisch. Want daarvoor moet duidelijk zijn wie wat start en wie wat plaatst. Dat kan alleen als een gebruiker geïdentificeerd is. Daarvoor is inloggen nodig. En daarvoor is het nodig dat een gebruiker/bezoeker zich eerst registreert.

De Joomla inlogmodule

We gaan ervan uit dat iedereen toegang heeft tot de website en ook tot het forum zolang het alleen gaat om het lezen van de inhoud van het forum. Dat betekent onder andere dat de standaard na een Joomla-installatie aanwezige loginmodule niet nodig is en op inactief staat. Dat blijft zo omdat Kunena voor gebruikers die berichten op het forum willen plaatsen zelf zorgt voor een venster om in te loggen.

Als de loginmodule na een standaardinstallatie van Joomla nog wel actief en zichtbaar is, dan zet je die als volgt op inactief:
 • ga in de backend naar Extensies en klik op Modules. Daar zie je deze module staan;
 • klik op het groene vinkje aan het begin van de regel voor deze module. Het groene vinkje verdwijnt dan en ervoor in de plaats verschijnt een rood bolletje met daarin een kruisje. Aan de voorkant van de website kun je nu zien dat het venster voor inloggen is verdwenen.

Instellen van kunnen registreren

Zoals gezegd is het voor het kunnen inloggen van gebruikers van het forum nodig dat ze zich eerst kunnen registreren. Dat begint met op het niveau van de hele Joomlawebsite in te stellen dat registreren mogelijk is:
 • ga in de backend naar Gebruikers > Gebruikersbeheer en klik dan op Opties, de knop rechtsboven in het scherm;
 • ga naar de tab 'User options';
  • kies bij 'Gebruikersregistratie toestaan' voor Ja;
  • kies bij 'Accountactivatie voor nieuwe gebruikers' voor 'Admin' of 'Administrator';
  • kies bij 'Notificatie e-mail aan administrators' voor Ja.

Instellen van inloggen in Kunena

Niet-ingelogde gebruikers moeten de inhoud van het forum dus kunnen lezen, maar voor het plaatsen van berichten moeten ze zijn ingelogd. Dat stel je als volgt en binnen Kunena in:
 • ga in de backend onder Componenten naar Kunena, zodat je in het Kunena Dashboard komt;
 • klik op Configuratie;
 • ga naar de tab Beveiliging;
 • zet daar 'Publiek lezen/schrijven' op Nee;
 • klik op Opslaan of Opslaan en sluiten.

De Nederlandse vertaling werkt hier verwarrend. In de Engelse versie van Kunena staat bij het op Nee te zetten veld: 'Allow Guests to Post/Write'. Post en write is hetzelfde. Dat vertalen naar lezen en schrijven klopt dus niet. Zet je het hier bedoelde veld op Nee, dan kunnen niet-ingelogde bezoekers, dus 'het publiek', inderdaad niet schrijven oftewel een bericht posten, maar ze kunnen wel de inhoud van het forum wel lezen. Links van het genoemde veld hoort dus te staan: 'Publiek schrijven'. Als je dat op Nee zet dan kunnen alleen ingelogde gebruikers schrijven oftewel posten.

Instellen van de Joomla systeem-e-mail

Als een gebruiker nu naar het forum gaat door te klikken op de menukeuze Forum, dan verschijnt rechtsboven in het forumscherm een knop voor inloggen. Als de gebruiker daarop klikt, dan opent zich een loginvenster met ook een knop voor de gebruiker om zicht te registreren. Dat is de knop 'Een account aanmaken'. Voor de stappen waaruit zo'n registratie bestaat, met een activatiestap voor de gebruiker en een goedkeuringsstap door de beheerder, is het nodig dat de Joomla-systeem-e-mail goed is ingesteld. Dat gaat als volgt:
 • ga naar Systeem > Algemene instellingen > de tab Server;
 • ga onder die tab naar E-mailinstellingen;
  • zet de instelling Mailer op PHP mail;
  • zet Mailverzending of Send mail op Ja;
  • vul bij E-mail van de e-mail van de administrator (of van iemand anders die voldoende rechten heeft om een registratie goed te keuren);
  • als reageren van een gebruiker ook mogelijk moet zijn vul je ook 'Reply to Email' en 'Reply to name' in.

Hoe registreren en inloggen vervolgens verloopt

Als alles goed staat ingesteld, dan verloopt de registratie door een gebruiker en de activatie van een gebruiker als volgt:
 • de gebruiker zonder registratie klikt op de menu-optie Forum;
 • de gebruiker klikt binnen het forum op 'Inloggen';
  • de gebruiker klikt binnen het inlogvenster op 'Een account aanmaken', vult het gevraagde in en dient de aanvraag voor registratie in;
  • de website stuurt de gebruiker een e-mail met een activatielink;
  • de gebruiker klikt op die link om zijn ingediende aanvraag te activeren;
  • de administrator krijgt een e-mail met de melding dat een gebruiker een aanvraag voor registratie heeft ingediend en dat die moet worden goedgekeurd én met een link om die goedkeuring te geven;
  • de administrator klikt op de link om de registratie goed te keuren;
  • de gebruiker krijgt een e-mail met de melding dat zijn aanvraag is goedgekeurd en dat nu inloggen op het forum mogelijk is.

De nieuwe gebruiker kan nu na inloggen op het forum onderwerpen starten en reacties plaatsen. Ook komen er na inloggen nieuwe knoppen beschikbaar zoals voor het profiel van de gebruiker, het account van de gebruiker (het rondje met een eigen afbeelding of een gestileerd poppetje) en een knop Mijn onderwerpen.

Spam-box

Een algemeen aandachtspunt is nog dat Joomla-systeem-e-mail soms in de e-mail-spam-box van een gebruiker terecht komt. Hoe daarvoor via de website te waarschuwen, laat ik hier open, simpelweg omdat ik een oplossing daarvoor nu niet voorhanden heb.

6. De belangrijkste instellingen van Kunena

In paragraaf 4 staat dat er na het installeren van Kunena in de backend onder Componenten een component staat met de naam Kunena. Met daarop klikken kom je in het Dashboard van Kunena. Daar zie je, zoals hieronder, meerdere ingangen om het forum in te stellen. We beginnen met Categorieën.

Kunena dashboard


Categorieën

In Kunena zit een structuur om onderwerpen die bij elkaar horen ook bij elkaar te zetten. Dat gebeurt met categorieën en secties waarbij je secties kunt zien als categorieën op het hoogste niveau vlak onder wat in de Engelstalige versie 'Top level' heet. Die structuur wordt zichtbaar als je een nieuwe categorie aanmaakt. Klikken op de button voor Nieuwe categorie levert een scherm op met in te vullen velden. Het eerste veld heet in de Nederlandstalige versie 'Hoofd' en wat in dat veld default staat ingevuld is 'Hoofdcategorie'. Dat is allebei verwarrend. In het Engels heet het veld 'Parent', in de digitale wereld bekend als één kant van een ouder-kind-relatie, en de defaultwaarde van dit veld is in de Engelstalige versie 'Top level'. Een vertaling naar respectievelijk 'Ouder' en 'Hoogste niveau' zou in beide gevallen als 1:1-vertaling zowel simpeler als beter zijn. De erbij staande uitleg achter 'Hint' is ook vreemd, niet omdat dit fout vertaald is, maar 'Top Level' is in die uitleg gewoon niet vertaald. Er staat nu dat je als je een nieuwe sectie wilt maken, je in het veld moet kiezen voor de waarde 'Top level'. Maar die waarde kun je niet kiezen. Je moet dan weliswaar kiezen voor het hoogste niveau, maar dat is in de Nederlandsetalige versie de waarde 'Hoofdcategorie'.

Als je als bouwer van de website en het forum nog geen secties en categorieën hebt aangemaakt en geen onderwerpen hebt gestart door het maken van een eerste bericht bij een zelf gekozen onderwerp, dan staat er na een standaardinstallatie van het Kunena toch al het een en ander in het forum:
 • een sectie Hoofdforum
 • een categorie Welkom;
 • een categorie Ideeënbus;
 • een bericht/post in de categorie Welkom met als onderwerp/titel Welkom bij Kunena!.

Als je als bezoeker of als ingelogde gebruiker van het forum, dus aan de voorkant of frontendkant, linksboven op Index klikt, dan zie je de twee categorieën. Klik je op de categorie Welkom, dan zie je daar ook het bericht Welkom.

Als je het simpel houdt dat werk je verder met het Hoofdforum en maak je daarbinnen categorieën. Voor een voorbeeld gaan we uit van een Joomla gebruikersgroep. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld de volgende categorieën: Voorstellen-agendapunten, Vragen-Joomla, Vragen-extensies, Bestuurszaken.

Als je onder het al bestaande Hoofdforum nieuwe categorieën wilt maken, dan doe je dat als volgt:
 • ga in de backend onder Componenten naar Kunena, zodat je in het Kunena Dashboard komt;
 • klik op Categorieën;
 • klik op Nieuwe categorie;
 • kies in het veld Hoofd voor Hoofdforum;
 • vul bij Naam de naam van de nieuwe categorie in;
 • kies bij Geplaatst voor Geplaatst (is hetzelfde als gepubliceerd, dus als vertaalresultaat wederom jammer);
 • klik op Opslaan of Opslaan en sluiten.

Wat in het Nederlands Hoofdcategorie heet, is dus het hoogste niveau waar secties en categorieën onder hangen. Onder dat hoogste niveau kun je ook een tweede sectie maken. Elke sectie valt dus onder dit hoogste niveau en categorieën vallen altijd binnen een bestaande sectie die je kiest als je een categorie aanmaakt. De structuur is dus: 1) Top level = het hoogste niveau en onhandig vertaald naar Hoofdcategorie, daaronder op niveau 2) secties, in het Engels heet dit ook sections, dus het na een installatie van Kunena aanwezige 'Hoofdforum' is een sectie (!) met het Top level = hoogste niveau = Hoofdcategorie als parent/ouder, en daaronder op niveau 3) de (echte) categorieën. Als je deze structuur goed in je hoofd hebt en weet welke strings wat onhandig vertaald zijn, dan moet het goed kunnen gaan. De uitleg die bij het genoemde eerste veld Hoofd staat is overigens op het genoemde niet vertaalde 'Top level ' na wel OK en in overeenstemming van de hier zojuist beschreven structuur.

Ook in de Engelstalige versie is niet alles 100% logisch. Want zoals al uitgelegd kun je met klikken op New category/Nieuwe categorie ook een sectie maken en dat komt pas logisch over als je begrijpt dat hier sprake is van twee niveaus en dat secties eigenlijk ook een soort categorieën zijn, maar dan op een hoger niveau dan de ('echte') categorieën, de categorieën waarin je een onderwerp aanmaakt door het plaatsen van een post.

Secties en categorieën kun je ook verwijderen. In het onderdeel Categorieën van het Dashboard zie je welke secties en categorieën er zijn onder het hoogste niveau. Dat verwijderen van een sectie of categorie doe je door deze aan te vinken en daarna te klikken op Verwijderen. Maar er moet altijd wel minstens één sectie blijven bestaan en binnen zo'n sectie minstens één categorie. Is dat niet het geval dan kan een gebruiker aan de voorkant binnen het forum wel klikken op Nieuw onderwerp, maar dan levert dat een foutmelding op. Dat is omdat een post voor een nieuw onderwerp altijd een plek moet krijgen in een bestaande categorie en een bestaande categorie moet altijd vallen onder een bestaande sectie. Met helemaal geen secties en categorieën is er geen plek meer beschikbaar waarin een bericht/post terecht kan en moet komen.

Modereren

In veel gevallen is het nodig dat je de communicatie en interactie op een forum in goede banen leidt. Dat heet modereren. Moderen kan bestaan uit het verplaatsen van een onderwerp naar een categorie waar het onderwerp beter bij past tot het verwijderen van berichten van gebruikers die zich niet houden aan de regels van het forum. Denk aan grove taal of ongewenste plaatjes.

Je kunt een of meer gebruikers moderator maken voor de gehele Kunena-omgeving of voor bepaalde secties of categorieën. Dat doe je door ze daarvoor de rechten te geven in het onderdeel Gebruikers van Kunena. Dat gaat als volgt:
 • ga in de backend onder Componenten naar Kunena zodat je in het Dashboard komt;
 • kies daar voor het onderdeel Gebruikers;
 • ga naar de tab Moderatie etc.;
 • zet Is moderator in de eerste kolom op Ja;
 • kies in de tweede kolom voor welk deel van Kunena je de gebruiker moderator wil maken;
 • klik op Opslaan of Opslaan en sluiten.

Als beheerder/administrator kun je ook zelf modereren. Je logt dan aan de voorkant in op het forum met je administratoraccount. Daarna heb je de beschikking over de knoppen die beschikbaar zijn voor modereren.

Meer gedetailleerde rechten

Je kunt rechten (anders dan voor modereren) ook toekennen op het niveau van secties en categorieën, dus per sectie en per categorie en zo regelen wie daar wat wel en niet mag. Dat gaat als volgt:
 • ga in de backend onder Componenten naar Kunena zodat je in het Dashboard komt;
 • kies daar voor het onderdeel Categorieën;
 • kies daar een sectie of categorie door erop te klikken;
 • ga naar de tab Categoriemachtigingen.

Vervolgens kun je daar het een en ander instellen. Dat vereist dan wel enig inzicht in hoe het systeem van gebruikersgroepen en toegangsniveaus binnen Joomla werkt.

Bij categorieën, niet zijnde secties, kun je nog meer regelen onde de tab Forumbeveiliging en toegang, zoals het sluiten van een categorie voor nieuwe onderwerpen en reacties en de keuze dat ingezonden berichten moeten worden goedgekeurd voordat ze op het forum verschijnen.

Documentatie

Uitgebreide en goede documentatie vind je op https://www.kunena.org/docs/en.

Ook is er een forum, op https://www.kunena.org/forum/index. Ik heb me daar ook geregistreerd. Ik kan een deel van de inhoud van het forum lezen en kan ook reageren, maar ik heb dus niet toegang tot alle inhoud en ik kan niet zelf een onderwerp starten, althans: ik zie daar geen knop voor. Waarschijnlijk moet je daarvoor een betalende gebruiker zijn, hoewel ik daarover geen duidelijke informatie aantrof.

7. Meer mogelijkheden

Meer instellingen bij Configuratie

Er zijn nog tientallen zo niet honderden andere mogelijkheden om Kunena in te stellen. Met name het onderdeel Configuraties in het Kunena-dashboard bevat er vele onder de verschillende tabs van dit onderdeel. Onder Frontend kun je instellen hoe de voorkant van het forum eruit ziet. Onder de tabs Gebruikers en Avatars (afbeelding die een gebruiker voor zichzelf instelt, dus een foto of symbolische afbeeldingen of niets dat wil zeggen wat Kunena dan standaard toont) kun je veel instellen rondom de gebruikers van het forum. De tab Beveiliging kwam al langs bij het kopje Instellen van inloggen in Kunena in paragraaf 5 van dit artikel. Onder tab Uploads regel je wat gebruikers aan bijlagen mogen toevoegen aan hun berichten.

Plugins en meer extensies

Naast diverse gratis en betaalde extra extensies voor Kunena, die je dus zelf kunt installeren, worden bij de installatie van Kunena verschillende plugins automatisch geïnstalleerd. Enkele staan na installatie al op actief, maar verschillende daarvan ook niet. In het dashboardonderdeel Plugins kun je zien wat al wel geïnstalleerd maar nog niet actief is. Ook daar valt dus nog van alles te ontdekken.

Ook nog een opmerking over de extra extensies. Verschillende staat in de JED op https://extensions.joomla.org/extension/communication/forum/kunena maar niet allemaal. Zie bijvoorbeeld EasySocial for Kunena op https://extensions.joomla.org/category/extension-specific/kunena-forum-extensions. Ook op de website van Kunena zelf vind je extra extensies en ook templates, voor een deel te betalen en meer bedoeld voor professioneel gebruik.

Gereedschap

Interessant ook zijn de mogelijkheden die je vindt in het dashboardonderdeel Gereedschap. Je treft er tools aan die je verwacht in een te betalen professionele versie. Het bevestigt het beeld dat je met alleen de gratis versie van Kunena al meer mogelijkheden hebt dan waar je in veel gevallen aan toe zult komen.

Tenslotte

Ik ben geen expert, maar wat ik schrijf moet wel kloppen vind ik. Dus als je iets vindt in deze tekst dat niet klopt, meld het me dan gerust. Onder 'Over A3S' en dan Contactgegevens vind je mijn e-mailadres.

Hoewel vragen stellen over Kunena misschien beter past op een forum, kan dat als je wilt ook. Als het direct te maken heeft met wat ik in dit artikel uitleg, dan zal ik een vraag per e-mail beantwoorden binnen de mogelijkheden en de tijd die ik daarvoor heb.
Naar het forum van Kunena zelf verwees ik al hiervoor in de laatste alinea van paragraaf 6.

Tenslotte meld ik nog dat ik voor de ongelukkige vertalingen die ik in deze tekst noemde, inmiddels verbetervoorstellen heb gedaan. In de hiervoor genoemde documentatie van Kunena staat in hoofdstuk 5 Languages onder Transifex hoe dat kan op het Kunena-deel van de website Transifex.com. Het webadres van dat Kunena-deel daar is https://www.transifex.com/Kunena-Forum/Kunena/dashboard. Je moet je wel in een en ander verdiepen voordat het je lukt om daar datgene te vinden waarvoor je een verbetervoorstel wil doen en om zo'n voorstel daar ook in te voeren en op te slaan. Verbetervoorstellen worden overigens pas verwerkt en zichtbaar in de Kunena-taalbestanden als van de package daarvoor een nieuwe versie uitkomt, waarbij ik ervan uitga dat ergens onderweg ook nog wel een controle wordt uitgevoerd op het nuttig en juist zijn van gedane verbetervoorstellen. Ik ga hier niet nog uitgebreider uitleggen hoe Transifex werkt en wat je nog meer moet en kunt doen om daar de gewenste voorstellen te doen, want dan wordt dit een handleiding voor Transifex, maar in een post van mij hierover op het Kunena-forum kun je hierover nog wel iets meer lezen. Die post kun je vinden op het webadres https://www.kunena.org/forum/42-Dutch/162850-nederlandse-vertaling?start=0.

1. Inleiding

Grofweg zijn er drie manieren om te zorgen voor een eigen Joomla-omgeving voor het bouwen van een website:
 • zelf de programmatuur downloaden en installeren op je laptop of andere lokale omgeving;
 • datzelfde doen in een omgeving die je regelt bij een zogenoemde webhostingprovider;
 • uitvoeren van wat ik noem een geautomatiseerd installatieprocedure zoals beschikbaar bij een webhostingprovider.
De eerste twee manieren vergen meer handelingen en technisch inzicht.

Hoe de derde manier werkt, wat je daarvoor nodig hebt en wat dat oplevert, leg ik hieronder uit.

2. Achtergrondinformatie

Een website bestaat uit een voorkant (frontend) zoals te zien op internet en een achterkant (backend) waar je kunt bouwen aan een website en (bij eenvoudige websites) ook inhoud (content) kunt invoeren.

CMS

De backend bestaat uit programmatuur en een database (digitale opslagplek) met daarin:
 1. gewone content (zoals teksten en plaatjes);
 2. gegevens voor de navigatie zodat gebruikers kunnen klikken op keuzes in een of meer menu's om naar de verschillende pagina's van een website te gaan;
 3. gegevens die de vormgeving van de website regelen zoals de indeling (waar verschijnt er een menu op het scherm, waar de content etc.), lettertypes,  kleuren, de breedte van een website etc.

Bij moderne websites regel je content, navigatie en vormgeving wel in samenhang met elkaar (anders ziet de gebruiker chaos in plaats van een website) maar wel onafhankelijk van elkaar. Dat betekent dat de bouwer van een website de vormgeving kan veranderen terwijl de content (inhoud) die daarbinnen wordt getoond, hetzelfde blijft. Dat geldt ook voor de navigatie. Een menu kun je anders gaan indelen, en daarmee de volgorde van de pagina met content, terwijl die content gewoon blijft. De website is eigenlijk een informatiesysteem bestaande uit programmatuur en de genoemde database met daarin de genoemde drie soorten informatie of gegevens (het formele verschil tussen informatie en gegevens laten we hier even voor wat het is, want dit verhaal moet niet te ingewikkeld worden). Een websitesysteem dat zo werkt noemt men ook wel een CMS. Die afkorting staat voor Content Management Systeem. Joomla is een CMS.

Kies je voor zelf installeren, dan moet je onder andere een database aanmaken. Dat is niet heel ingewikkeld. Maar kan eenvoudiger en vlotter door een installatieprogramma te gebruiken dat sommige webhostingproviders aanbieden aan hun klanten.

3. Wat heb je nodig?

 • Een geregistreerde domeinnaam. Dat is een adres op internet (URL = Uniform Resource Locator) waar je website komt te staan.
 • Een hostingpakket voor Joomla-websites bij een webhostingprovider.
 • Een idee van wat het doel van je website gaat worden. Desnoods ga je er alleen mee oefenen en voer je voor de content fantasieteksten in. Maar echte inhoud is leuker, over een hobby, voor iets zakelijks of iets anders.

Voor de manier die ik hier beschrijf heb je een webhostingprovider nodig die zelf Joomla aanbiedt plus het programma Installatron voor het automatisch installeren van Joomla.

Zelf werk ik met de provider Keurigonline (niet echt duur, maar met helpdesk die je kunt bellen en waar je meestal ook goed geholpen wordt) voor websites die ik belangrijk vind, en de provider Vimexx (tot heel goedkoop en in die variant met een helpdesk die je alleen digitaal kunt benaderen) voor websites die ik minder belangrijk vind. Overigens moet je ook bij Keurigonline niet gaan vragen hoe je Joomla moet inrichten. Daarvoor zijn boeken, websites met documentatie, Joomla-gebruikersgroepen en digitale forums waar je vragen aan andere Joomla-gebruikers kunt stellen.

4. Wat zijn daarvan de kosten?

Om enig idee te geven hierbij de kosten met telkens de goedkoopste variant:

Domeinnaam die eindigt op .nl, registreren:
 • bij Keurigonline: € 10,00 plus BTW per jaar;
 • bij Vimexx: per begin 2021 ongeveer € 5,00 incl. BTW met vaak voor het eerste jaar een lager bedrag.
Kleinste hostingpakket inclusief gebruik van het installatieprogramma Installatron:
 • bij Keurigonline: € 1,00 plus BTW per maand voor het pakket S met 500 MB opslagruimte, maximaal 20 GB dataverkeer per maand, ...... backup en ...........
 • bij Vimexx: € 0,45 plus BTW per maand voor het pakket Start met 2 GB opslagruimte, maximaal 25 GB dataverkeer per maand, maximaal 7 backups en geen beveiliging tegen DDoS-aanvallen (meestal zal je website daarvoor niet interessant genoeg zijn en als iemand zo vreemd doet om daarvoor je website uit te kiezen: zo'n aanval gaat ook weer over).

Bekijk beide bedrijven op Trustpilot.
Als je met Google met de zoekterm 'overzicht webhostingproviders' zoekt, dan vind je meerdere websites met overzichten en nadere informatie en zelfs knoppen om een passende provider te selecteren. Maar ik weet niet hoe onafhankelijk die zijn en hoe betrouwbaar en hoe actueel de informatie is die daar men daar aanbiedt.

5. Resulterende omgevingen om mee en in te werken

Als je het voorgaande hebt geregeld, dan beschik je over drie omgevingen bij de provider waarin je kunt inloggen met een internetbrowser:
 1. de administratieve klantomgeving voor het kopen en beheren van een domeinaam en een hostingpakket.
  Deze omgeving is vergelijkbaar met de omgeving van een webwinkel waar je iets koopt en waarvoor je vaak een account kunt aanmaken waarna je kunt inloggen om bijvoorbeeld de status van een bestelling in te zien. Bij een provider zie je na inloggen in deze omgeving welke domeinaam of -namen je hebt en welk hostingpakket of hostingpakketten als je meerdere websites bij een provider hebt. Meestal kun je in die omgeving ook inzien welke facturen je hebt gehad en of die betaal zijn. Wil je na verloop van tijd een zwaarder hostingpakket, bijvoorbeeld omdat je website in omvang is toegenomen en meer geheugenruimte nodig heeft, ook dat regel je dan in deze omgeving.
  Soms heet deze omgeving de klantomgeving, soms heeft het een naam die begint met 'mijn ......';
 2. de algemene beheeromgeving van je hostingpakket.
  In deze omgeving kun je bijvoorbeeld het installeren van een Joomla-omgeving in gang zetten. Ook stel je hier in hoe vaak en wanneer de provider geautomatiseerd een backup oftewel reservekopie moet maken van je Joomlawebsite als die eenmaal beschikbaar is.
  Bij de hiervoor genoemde providers heet deze omgeving DirectAdmin.
  Hier zie je onder andere ook hoeveel van de geheugenruimte die bij je hostingpakket hoort, je in gebruik hebt. Heb je binnen het aangeschafte hostingpakket ook een e-mailbox aangemaakt (gaan we hier verder niet op in) dan telt ook het geheugenbeslag daarvoor mee bij het bepalen of je binnen de grenzen van je aangeschafte pakket blijft;
 3. de achterkant of backend van de Joomla-omgeving zelf.
  In deze omgeving log je in om je website te bouwen en te vullen.
  In Joomla heet deze omgeving ook wel de beheer- of administration-omgeving. De URL van die omgeving is standaard <je domeinnaam/administrator en de bijbehorende gebruikersnaam is als je niet zelf iets opgeeft 'admin'.

Tot elk van deze omgevingen heb je toegang met een internetbrowser en na inloggen. Daarvoor maak of krijg je voor elk van deze omgevingen een account met als resultaat drie keer een combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord.

6. Stapsgewijze instructies voor het starten - op de simpele manier - met een eigen Joomla-website

Uitgangspunt: je wil een Joomla-website bouwen of daarmee kennismaken.

 1. Bedenk wat voor website je wil maken.

 2. Bedenk een domeinnaam en controleer op SIDN.nl of die nog vrij is.

 3. Kies een provider die Joomla-websites host/kan hosten en die voor het automatisch installeren van een Joomla-omgeving het programma Installatron aanbiedt.

 4. Maak bij die provider een account aan en log in op de administratieve klantomgeving.

 5. Registreer de domeinaam, kies er een hostingpakket bij en reken het voor beide zaken te betalen totaalbedrag af.
  Meestal werkt dit zo dat als je beide zaken tegelijkertijd en in combinatie regelt, het hostingpakket automatisch wordt gekoppeld aan de domeinnaam.
  Het hostingpakket bestaat uit de mogelijkheid plus opslagruimte en computerrekenkracht om een website te bouwen en te hosten zodat de website zichtbaar en bereikbaar is op internet.

  Je ontvangt nu, meestal per mail, de inloggegevens voor de algemene beheeromgeving, vaak met de naam DirectAdmin.
  Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  'De inloggegevens voor DirectAdmin zijn:
      URL/Adres: https://web5127.abxc.nl:4352
      Gebruikersnaam: b34524289p
      Wachtwoord: D4gx!A6v@w'

  En je ontvangt ook de gegevens om met een zogenoemde FTP-verbinding (FTP staat voor File Transfer Protocol) en een FTP-programma (zoals FileZilla) bestanden naar je website-omgeving te uploaden of van die omgeving te downloaden. Maar als je het eenvoudig houdt, dan heb je zo'n FTP-verbindingen niet nodig.

  De DirectAdmin-omgeving ziet er ongeveer uit zoals onderstaand.

  Direct Admin 0

 6. Log in op de algemene (DirectAdmin-)beheeromgeving door naar de ontvangen URL/het webadres daarvoor te gaan en de gebruikersnaam en het wachtwoord te gebruiken.

  In de algemene beheeromgeving met de naam DirectAdmin zie je na inloggen heel veel mogelijkheden om met klikken acties te starten of informatie op te vragen. Alle mogelijkheden zijn gegroepeerd. De eerste groep aanklikbare mogelijkheden heet over het algemeen 'Your Account'. Daarna volgen (bij Vimexx) de groepen 'E-mail Management', 'Advanced Features', 'Web Applications' en 'App Installer'.

 7. Installeer met het al hiervoor al genoemde programma Installatron op een simpele want geautomatiseerd manier Joomla, want dat wordt het  programma voor het bouwen en hosten van je website.
  Binnen DirectAdmin (bij Vimexx) kan dat op twee manieren met hetzelfde resultaat: door onder 'Advanced Features' te klikken op 'Installatron Applications Installer' en daarna onder 'Apps for Content Management' te klikken op 'Joomla', of door onder 'Web Applications' op 'Joomla' te klikken.
  In beide gevallen kom je in het programma Installatron terecht dat dan is ingesteld voor het installeren van Joomla.
  Dat ziet er dan uit als onderstaand.

  Installatron 0 2

  Klik als je hier eenmaal bent, eerst op de knop 'Install this application'. Het installeren start daarmee nog niet. Want daaraan voorafgaand krijg je een scherm waarin je - voordat je de installatie echt in gang zet - een aantal zaken moet invullen die bepalen hoe en met welk resultaat Installatron Joomla zal installeren.

  Die in te vullen zaken zijn achtereenvolgens:
  1. De domeinnaam: is in principe al ingevuld met gebruikmaking van de domeinnaam die je hebt geregistreerd en betaald.
  2. Directory: is optioneel. Kun je leeg laten.
  3. Versie: is al ingevuld met de versie van Joomla die de provider adviseert. Laten staan.
  4. Taal: is wel belangrijk. Als je de standaard teksten van Joomla zoals de namen van menuopties die je als bouwer van de website gaat gebruiken in het Nederlands wil, kies dan voor Nederlands in plaats van Engels.
   Engels kan overigens ook handig zijn, bijvoorbeeld als je een Engelstalig boek over Joomla gebruikt (in het Nederlands zijn er relatief weinig boeken over Joomla beschikbaar) of als je tijdens het werken aan je website vastloopt en raad wil vragen op een internationaal forum (waar meer mensen met kennis van Joomla beschikbaar zijn dan op een Nederlands forum).
  5. Content: staat meestal standaard ingesteld op meeinstalleren van demo- oftewel voorbeeldcontent. Zelf vind ik dat meer lastig dan handig, want uiteindelijk moet je dat ook weer verwijderen. Maak ook hier in ieder geval bewust een keuze.
  6. Wel of niet de standaard licentieovereenkomst accepteren: spreekt voor zich.
  7. Automatic Update: staat meestal op 'Update to new minor versions and security releases'. Is een mooie middenweg.
  8. Automatic Update Backup: ik kies altijd voor geen backup maken, omdat je het periodiek geautomatiseerd maken van backups kunt regelen als Joomla eenmaal geïnstalleerd is.
  9. Administrator Username: de naam waarmee je later als bouwer en beheerder van je website aan de 'achterkant' van je website kunt inloggen. Als je het extra veilig wilt, dan vul je hier een zelfgekozen naam is.
  10. Administrator Password: zorg voor een veilig wachtwoord, en onthoudt dat, tezamen met de 'administrator username'.
  11. Administrator Email: je eigen e-mail, waarschijnlijk al vooringevuld door de provider.
  12. Website title: de naam van je website zoals getoond op je website. Zelf te kiezen. Is niet hetzelfde als de domeinnaam, dat tevens het adres van je website op internet is. Maar mag natuurlijk wel. Bij deze website is dat het geval, want hier is de naam van deze website 'digtechclubgouda.nl'.
  13. Advanced Setting Management: als je geen bijzondere dingen wilt en je niet wilt verdiepen in ingewikkelde dingen, dan laat je dit staan op 'Automatically manage advanced settings for me'.

Het resultaat kan er als volgt uitzien.

Installatron 1 1

Als alles eenmaal is ingevuld, dan klik je rechtsonderin op 'Install'.
De installatie start en na wat seconden heb je het begin van een website.
Bovenin het scherm staat bij de tab 'My applications' nu een 1 tussen haakjes.
Wat lager zie je drie URL's of webadressen:
- van de voorkant of frontend van je website, waar anderen je website op internet kunnen vinden;
- van de achterkant of backend van je website waar je als administrator inlogt om je website te bouwen/verder in te vullen en te beheren;
- het webadres van een internationaal Joomla-forum.
Dat ziet er zo uit.

Installatron 2 1 708pbreed

Op het niveau van DirectAdmin - je zat zojuist in Installatron, een installatieprogramma binnen DirectAdmin - kun je ook zien dat je nu een geïnstalleerde Joomla-omgeving hebt. Want als je linksbovenaan onder de kop 'DirectAdmin' op 'Home' klikt en je scrollt daarna naar beneden, dan zie je dat er onder Web Applications iets bijgekomen is, namelijk het kopje 'My Applications' en daaronder staat nu je Joomla-website. Als je later nog eens terug wil naar het programma Installatron, dan log je weer in in DirectAdmin, klik je onder 'My Applications' op je Joomla-site en kom je weer in Installatron terecht. Je komt dan in een beheerscherm van Installatron voor je Joomla-website waar je bijvoorbeeld je Administrator-wachtwoord kunt veranderen en een backup-schema kunt instellen. Zie voor meer daarover hieronder onder 8.

Je kunt nu ook alvast de voorkant van je website bekijken. Je ziet dan een nog lege home- of startpagina, rechts het begin van een menu en een inlogscherm dat je niet nodig is als je een simpele website wil maken.

Met het adres van de achterkant van je nieuwe website en de onthouden/genoteerde inlognaam voor jou als bouwer en beheerder van de website en het eveneens onthouden/genoteerde wachtwoord kun je inloggen aan de achterkant van je website. Daar kun je dan beginnen met het aanpassen en opbouwen van je website. Hoe je dat doet, kun je op meerdere manieren lezen en leren: op internet, met een boek, door het volgen van een cursus. Mijn voornemen is om in ieder geval nog twee extra pagina's op deze website te maken: één met verwijzingen naar informatie op internet, naar boeken en naar digitale cursussen, en één met een paar van de eerste simpele stappen voor het maken van een paar eerste pagina's en bijv. het weghalen van het vaak overbodige inlogscherm aan de voorkant.

Wat niet past onder de overige hoofdmenuopties.