Afdrukken

Achtergrond

Al  jaren werk ik met een A5 systeemagenda waarvoor ik jaarlijks een papieren vulling kocht. Door digitalisering wordt de markt voor papieren agenda's lastiger en dat leverde mij op enig moment ook problemen op bij de aanschaf van die vullingen. Daarom heb ik zelf zo'n vulling ontworpen, die ik nu kan afdrukken. In december 2019 draaide ik daarmee proef. Dat beviel en nu is er een vulling voor januari 2020. Mijn plan is om ook maandvullingen te gaan maken voor de volgende maanden van 2020.

Inhoud A5 agendavulling

De inhoud van wat je kunt downloaden (zie hieronder) is bedoeld als vulling voor A5-agenda's met 2 pagina's per dag met op de rechter pagina een dagindeling en regels voor acties en op de linkerpagina ruimte voor aantekeningen.

Gebruik format A5 agenda

Zo gebruik ik het format voor een A5-agenda zelf.

Downloaden en gebruik

De volgende afdrukbare vullingen voor 2020 zijn beschikbaar, als PDF:

 1. Januari
 2. Februari
 3. Maart
 4. April
 5. Mei
 6. Juni
 7. Juli
 8. Augustus
 9. September
 10. October
 11. November
 12. December

Voor het jaar 2021:

 1. Januari
 2. Februari
 3. Maart
 4. April
 5. Mei
 6. Juni
 7. Juli
 8. Augustus

Ik streef ernaar om een nieuwe maand hier uiterlijk bij het begin van de eraan voorafgaande maand beschikbaar te hebben.

De inhoud van elke PDF zit al zo in elkaar dat gewoon dubbelzijdig afdrukken op A4-papier bij doormidden vouwen van het resultaat een A5-boekje oplevert.
Bij het afdrukken hoef je slechts te kiezen voor de instellingen:
- formaat: A4 en landscape;
- dubbelzijdig;
- omslaan om de korte kant/flip on short edge.

Mijn printer drukt aan de randen met enige reserve-witruimte af. De PDF zelf heeft daarom slechts een heel smalle witte rand. Is dat te smal voor je printer, dan kun je meestal wel instellen dat de printer de inhoud met enige krimp moet afdrukken, bijvoorbeeld 98% bij de instelling 'custom scale' of een vinkje bij 'shrink oversized pages'.

Als je het resultaat los wil gebruiken, dat wil zeggen zonder de inhoud in een A5-ringmap te doen, dan kun je twee nietjes slaan door wat de vouw van het A5-boekje gaat worden. Daarvoor heb je dan wel een nietmachine met lange armen nodig waarbij je ook afstanden kunt instellen, in dit geval de breedte van A5-papier (= de breedte van doormidden gevouwen A4-papier).

Heb je al een A5-ringmap voor agendavullingen dan kun je het resultaat daarin doen. Je hebt daarvoor dan wel een gatenponser, ook wel perforator genoemd, nodig. Mijn A5-ringmap heeft 2 x 3 ringen met als ringafstanden 19, 19, 70, 19 en 19 mm. Dit is een vaker voorkomende standaard. Merken die daarmee werken zijn Kalpa, Succes en Time/System. A5-mappen van die agendamerken hebben hun ringen dus op deze afstanden staan. Als je nog geen gatenponser hebt voor dergelijke mappen dan is de 6-gaats perforator van het merk KW-trio wat mij betreft een goede keus: goedkoop, goed en instelbaar (de afstand tussen de twee sets van drie ringen oftewel de genoemde 70 mm is instelbaar en de afstanden van 19 mm zijn vast). Googlen op '6-gaats perforator KW-trio' levert diverse leveranciers op.

Voordat je de gaatjes ponst in de pagina's van A5-formaat moet je de A4-vellen eerst nog doormidden snijden. Dat kan met wat ik een papiersnijder noem. De werkelijke namen daarvan variƫren, bijv. 'snijmachine', maar googlen met 'papiersnijder' levert diverse passende hits op. Zelf doe ik het zonder zo'n snijmachine. Ik vouw de A4-vellen in groepjes van een paar vellen doormidden en gebruik dan een brievenopener met een scherpe kant om de omgevouwen vellen doormidden te snijden (gevouwen vellen plat op tafel, met een hand daarop drukken, met de andere hand de brievenopener tussen de vellen doorhalen).

Jaaroverzicht

Voor het inboeken van afspraken die wat verder in de toekomst liggen gebruik ik een format dat ik kant en klaar op dit webadres vond. Kies voor Monthly, 2020, January, Week starts on Monday, Wide en een kleur, en download het resulaat, bestaande uit 12 pagina's voor de 12 maanden van 2020. Die druk ik af als (wel) een boekje van A5-formaat op A4-vellen. Het resulaat bestaat uit 3 dubbelzijdige A4-pagina's die na vouwen of doormidden snijden 6 dubbelzijdige A5-pagina's opleveren. Die gaan voor het hele jaar in mijn agendamap.

Vragen of opmerkingen?

Zie mijn e-mailadres op de pagina Contactgegevens onder de hoofdmenuoptie 'Over A3S'.